Nyheter 2016

 


  Nyheter 2015

 


  Nyheter 2014

 


  Nyheter 2013

 


  Nyheter 2012

 


  Nyheter 2011

 


  Nyheter 2010

 


 

Aktuella nyheter från styrelsen 2013

  

 


                                                                                                         Foto: Lars Jakobsso, Kanal 75

 

Tre nya SM på Åby

 

När Åbytravet i år bjuder in till SM kommer vi att kunna se tre nya SM kategorier, nämligen Ryttar-SM, Ungdoms-SM och SM i Ponnytrav.
 
Den 12 oktober 2013 är det SM-dag på Åby, som i år kommer att inkludera ytterligare tre mästerskap. Detta innebär alltså att det i år kommer att köras sammanlagt sju SM-lopp.
– Med dessa nya lopp höjer vi statusen på dagen ytterligare. Detta är verkligen en av årets höjdpunkter här på Åby, säger Jon Walter Pedersen, Sportchef på Åbytravet.

Två montélopp kommer att ridas under dagen. I Ryttar-SM kommer landets bästa montéryttare att ställas mot varandra och kämpa om att bli Svensk mästare. Förstapriset i Ryttar-SM kommer ligga på 100 000 kronor. I Monté-SM handlar om de bästa montéhästarna. Det är alltså de bästa hästarna som i detta lopp ska mötas på Åbyovalen.

Även Ungdoms-SM kommer att köras denna dag. Här får vi se Sveriges framgångsrikaste ungdomar. Åldersgränsen för detta lopp är 25 år oavsett licenskategori och även här ligger vinstsumman på 100 000 kronor.

Efter elva års uppehåll är SM i ponnytrav tillbaka på Åby och Sveriges minsta mästare ska utses. Detta lopp kommer att hållas för ponny kategori A, främst shetlandsponnyer. Kuskarna är mellan 8 och 15 år och här tävlas det inte om några prispengar utan om stor ära och exklusiva hederspriser.

– Målsättningen är att kunna köra alla SM här under samma dag och i framtiden även ha Amatör-SM och Dam-SM under denna dag. Det kommer att bli jätteroligt och vi ser verkligen fram emot det här säger Jon Walter Pedersen.

  
Annie Larsson

  

 

Foto: Thomas Blomqvist, Kanal 75

 

Spännande nyheter för unga

 

Svensk Travsport kommer under 2013 att göra en bred satsning på unga inom sporten. Det handlar om en landsomfattande loppserie för mindre rutinerade kuskar och ryttare, en föreläsningsserie på fyra tillfällen samt en webb-tv-satsning. Samtidigt tar vi en paus med projektet Travets Talanger.

Svensk Travsports Ungdomsserie – ungatravet.se, så heter den nya loppserien som kommer att innehålla tre delar; sulky, monté och ponny. Den riktar sig till B-, D-, E- och F-licensinnehavare födda 1988 eller senare. Inför och efter varje lopp kommer ungdomarna att få chansen till loppcoachning och feedback.

– Syftet är att ge fler unga kuskar och ryttare chans att utvecklas och skaffa sig lopprutin, både genom det faktiska loppet, men också genom loppcoachningen och feedbacken som sker före och efter loppen. Utgångspunkten är minst ett lopp i varje kategori på samtliga banor, undantag kan göras på vissa banor där underlaget av ungdomar är dåligt, berättar Sara Strömberg, ungdomsansvarig på Svensk Travsport.
Föreläsningar och webb-tvDen andra delen i ungdomssatsningen är en föreläsningsserie för alla unga. Den kommer att innehålla fyra föreläsningar av vilka två genomförs på Infra City i Stockholm i samband med Elitauktionen respektive Kriterieauktionen. De två övriga har fokus på hästskötarna och planeras till Bergsåker under Sundsvall Open Trot och till södra Sverige, men någon plats och datum är inte satt än.

Slutligen kommer vi under året att satsa på en webb-tv-serie kring mental träning som kommer att sändas med ett avsnitt i månaden. Till vår hjälp har vi den mentala coachen Stig Wiklund, som även varit med i arbetet med Travets Talanger.

– Stigs medverkan inom ungdomsverksamheten har varit väldigt uppskattad och för att ge ännu fler unga chansen att ta del av tips och råd kring mental träning har vi nu valt att lansera det här webb-tv- programmet, vilket känns jättespännande, berättar Sara Strömberg.
Travets Talanger tar en pausDen tidigare satsningen Travets Talanger tar en paus under 2013.

– Vi har kört Travets Talanger under fyra år och varit väldigt nöjda med projektet. Samtidigt ser vi att vi bara når ett fåtal av ungdomarna och att mycket skulle behöva göras lokalt för att stimulera, utveckla och hålla kvar de unga i sporten. Vi tar därför en paus med Travets Talanger under 2013 för att utvärdera vår egen satsning och för att se vilket arbete som kommer i gång på lokal nivå, avslutar Sara Strömberg.
Mer information om respektive satsning kommer i samband med att de drar igång.
För frågor eller mer info kontakta Sara Strömberg, ungdomsansvarig på Svensk Travsport på sara.stromberg@travsport.se eller 070-527 20 18.

Therese Bornfalk Berglund
therese.bornfalk-berglund@travsport.se