Nyheter 2016

 


  Nyheter 2015

 


  Nyheter 2014

 


  Nyheter 2013

 


  Nyheter 2012

 


  Nyheter 2011

 


  Nyheter 2010

 


 


 

Nyheter 2014

 Åsa Svensson fick lämna tronen som Sveriges segerrikaste ryttare efter att ha toppat listan de senaste åren. Istället var det Solvallaryttaren Jennifer Persson som tog flest segrar under 2014. Det var en hård slutstrid och det avgjordes inte förrän de sista dagarna i december. Jennifer tog 16 segrar på 76 ridna lopp vilket gav en segerprocent på 21,1. Åsa blev där emot vinstrikast med 717.500 kronor inridet under året. Även ute i norden gick det bra för svenska ryttare. Ann-Charlotte Arnesson kunde titulera sig Nordisk Mästare i monté.
'Topp fem i landet:
1, Jennifer Persson(S)          76 16-9-5       21,1%   437 200 kr
2, Linda S Hedström(H)        78 15-13-7     19,2%    642 850 kr
3, Åsa Svensson(Mp)            82 14-10-14  17,1%    717 500 kr
4, Jenni H Åsberg(G)            65 11-10-7     16,9%    457 650 kr
5, Nathalie Bergström(Ro)    49 10-5-10      20,4%   338 900 kr

Nedan följer segerrikast på varje bana:
Arvika: Sophia Jacobsen/Josefin Luks
Axevalla: Åsa Svensson
Bergsåker: Lena Fritz
Boden: Erika Laine
Bollnäs: Linda S Hedström
Dannero: Anna-Lena Forsberg
Eskilstuna: Jennifer Persson
Färjestad: Ann-Charlotte Arnesson
Gävle: Jenni H Åsberg
Hagmyren: Lena Fritz
Halmstad: Åsa Svensson
Hoting: Susanne H Osterling
Jägersro: Anja Frick
Kalmar: Marina Ginman
Karlshamn: Clara Jonasson
Lindesberg: Emma Wahlberg
Lycksele: Linnea Lundgren
Mantorp: Jennifer Persson
Romme: Madelene Johansson
Rättvik: Anna Rönning
Skellefteå: Jenny Engfors
Solvalla: Linda S Hedström
Solänget: Linda S Hedström
Tingsryd: Linda Allercrantz
Umåker: Maria Bodin
Vaggeryd: Josefine Ivehag/Evelina Larsson
Visby: Jennifer Persson
Åby: Åsa Svensson
Åmål: Malin Andersson
Årjäng: Therese Boström
Örebro: Sofia Adolfsson
Östersund: Trude Kleveland


 

"Det här kommer att vara ett kanonredskap"


Foto: Svensk Travsport

Svensk Travsport och ATG har tillsammans investerat i världens första travhästsimulator. Den ska ge känslan av hur det är att rida eller köra ett lopp, utan att använda en riktig häst. Hästen finns i första hand till för att användas på olika mässor och evenemang, men också som ett steg i kvalitetshöjningen av montésporten genom att vidareutveckla befintliga montéryttare. 

 

Sedan tidigare finns det galopp-, hopp- och dressyrsimulatorer, men vi har nu tillsammans med tillverkaren Racewood utvecklat den första travhästsimulatorn. Tanken om en travhästsimulator kom till som en rekryteringsåtgärd kopplat till målet att vi ska bli fler inom den svenska travsporten. Simulatorn ska ge en känsla av hur det är att vara kusk eller ryttare på travbanan och genom detta skapa ett intresse av och en vilja att ta reda på mer om travsporten. 

 

 
Foto: Svensk Travsport
 

Stina Swartling (bilden ovan), som är montéryttare och utbildningsledare för montélicensutbildningen på Solvalla, har provridit hästen och är positivt överraskad:

– Jag är förvånad över hur lik en riktig häst den var. Det var verkligen en häftig upplevelse att rida hästen och jag tror travsporten kommer ha stor nytta av den. Det kommer att vara ett kanonredskap att använda för träning och utbildning.

Utöver rekryteringsändamålet med hästen har den också ett andra, och minst lika viktigt, syfte – att vidareutveckla alla befintliga montéryttare.

Simulatorn levereras med en tv-skärm för att ge bästa möjliga känsla av att man deltar i ett lopp. För att också visa på vikten av att verkligen rida/köra häst och inte bara ”åka” häst, faller den över i galopp om man inte håller ett jämnt tygel-/tömtag.

Premiär för hästen blir på Göteborg Horse Show 25 februari–1 mars 2015 och därefter ska den användas vid ett flertal olika evenemang där Svensk Travsport och/eller ATG deltar, exempelvis vid:

- Olympiatravets final på Åby

- Hästens dag i Stockholm

- Elitloppet på Solvalla

- Sommartravets turné

- Citytravet i Göteborg

- Sundbyholm Summer Games

- Montéclinics på landets travbanor


Utöver dessa kan det tillkomma fler evenemang och mässor där hästen kan användas.

Har du tips på var den skulle kunna dyka upp? Skicka gärna ett mail till mig.

 

Lisa Persson
lisa.persson@travsport.se 

 


 
Nordisk mästare 2014 - Ann-Charlotte Arnesson!

 

NM i monté gick av stapeln den 2-3 oktober i Finland. I vanlig ordning skickades tre ryttare från var land, våra svenska krigare bestod av Clara Jonasson, Lina Johansson & Ann-Charlotte Arnesson där den sistnämnde dominerade och slog till med slutseger och belönades därmed med den ärofyllda titeln - Nordisk Mästare i monté år 2014! Så vad passar bättre nu än en intervju med den nykrönte mästaren?!

 

 

Ann-Charlotte Arnesson vinner NM efter en snygg ritt på Timbal Lake!

 

 

Vem är du!? Vad är din bakrund inom travsporten och hur sysselsätter du dig idag?

 

Ann-Charlotte mest känd som Lotta. Snart 34 år som älskar att springa långt och länge. Började först på ridskola och red där många år. Min passion var hoppning men min travintresserad pappa kuskade runt med oss på varenda närliggande travbana varje vecka. Han lovade mig en egen häst om jag slutade sitta och skumpa runt på hästryggen och började med trav istället! Jag vann dock den striden och fick en gammal travare som ridhäst innan jag tillslut började med trav när jag var 17 år. Hade travet som hobby i många år innan jag träffade Claes Eskilsson som är min sambo och i samma stund började jag jobba med hästar på heltid.

 

När och varför började du med just monté?

 

Jag tog först Körlicens innan jag året efter tog montelicens (2006). Det kändes mest naturligt då jag var van att sitta på hästryggen och kände mig säkrare där. 

 

Vad var din reaktion när du fick veta att du blivit utvald som en av tre ryttare att försvara Sverige i NM?

 

Min enda tanke var: - JAG?? Varför just jag, det finns ju redan så många och mycket bättre ryttare att välja före mig som det dessutom gått så mycket bättre för i år.

Men sånt gör ju såklart att man inte vill göra någon besviken utan att verkligen vill försöka att prestera på topp, vilket vi dessutom gjorde alla tre som åkte! Tilläggas bör dessutom att jag är så glad att jag tackade ja, inte minst för att jag fick åka med två toppen tjejer som jag fått lärt känna på vår resa ihop!

 

Hur var det att rida lopp i ett annat land? Var det någon skillnad mot montélopp på svenska banor? Var detta första gången du red lopp utomlands?

 

Det var första gången som jag red i ett annat land, och förutom att finskan är ett språk som man inte förstår ett ord utav, så var det väldigt lika. Det som skiljde sig åt när det gällde montén var att minimum vikten låg på 52kg och det var ingen in eller utvägning, utan de kunde ta stickprov då och då och kolla vikten.

 

Hur kändes det att vinna någonting så stort?


Det känns ju alltid bra att kunna prestera när det verkligen gäller, och det är dessutom ett minne för livet! 

 

Vinsten i NM känns som pricken över i:et på en redan bra tävlingssäsong. Har du satt något mål att så innan årets slut och framförallt, vad är dina planer och mål inför 2015, siktar du mot något speciellt?

 

Målen/målet är ju att utvecklas som ryttare och försöka att få bättre resultat såklart, men jag har inte satt upp några särskilda mål. Så klart så skulle det ju vara kul att vara topp 10, men det viktigaste är att ha kul!

 

Avslutningsvis, nämn 3 bra egenskaper som du tycker att du har som ryttare/hästtjej!

 

Att nämna bra egenskaper om sig själv är ju aldrig lätt och framför allt så vet jag inte om de som jag har påverkar mig som ryttare positivt eller negativt. Men några saker som jag försöker tänka på är att var ödmjuk mot mina konkurrenter och att respektera dem!

 


 

Många vägar in i travsporten – Ridning/monté

 

 

      Foto: Jeannie Karlsson, Kanal 75

 

Det finns många olika sätt att komma i kontakt med travsporten. I den här artikelserien kommer vi, med hjälp av våra aktiva, att presentera flera olika exempel på vägar in i vår sport. I den fjärde delen får du möta Elias (bilden), en av få killar i travsverige som både rider och kör travlopp. – All form av ridning är lite klassat som tjejsport, men det struntar jag i, säger han.

 

Snart 21-årige Elias Strandberg började på ridskola när han var sex år gammal. Efter några år upptäcktes det att han var allergisk mot hö och han blev tvungen att ta ett uppehåll från ridningen. Men att helt ta avstånd från hästarna var svårt, så han trotsade allergin och började ta hand om ett kallblod tillsammans med en kompis.

– Vi red på hästen och pysslade om honom. När han sedan flyttade till ett travstall för att tränas följde vi med, berättar Elias.

Varje ledig stund som Elias hade var han i stallet. Där fick han bland annat testa på att rida snabbjobb och köra häst någon gång då och då. När det var dags för tävling fick han även åka med på trav, vilket gjorde att intresset för sporten växte ytterligare.

– I början ville jag väl aldrig sätta mig bakom en häst och köra. Därför valde jag helst att rida snabbjobb istället, fortsätter Elias.

När Elias hade praktik i årskurs åtta på högstadiet hamnade han på travsportens riksanläggning Wången utanför Östersund. Under praktikveckorna blev han så pass intresserad av skolan att han sökte till det treåriga travgymnasiet där och kom in.

– Jag kände en tränare som var där och gick proffstränarkursen och han fixade så att jag fick komma dit på praktik. Eftersom jag inte visste vad jag skulle välja för gymnasium och jag trivdes så bra där bestämde jag mig för att söka dit, säger han.

Under de senaste åren har Elias blivit mer och mer anlitad som ryttare och vinner lopp från både sulkyn som i sadeln.

– Jag vill rida så mycket lopp som möjligt, för man blir alltid mer motiverad då. Jag trivs verkligen i sadeln och det vore kul att åka till Frankrike för att utveckla mina kunskaper och få så bra sits i sadeln som möjligt, berättar han.

Allt började alltså på ridskolan och nu är han något av en udda fågel som kille när han kombinerar både att rida och köra travlopp. Men vilket är då roligast?

– Det går inte riktigt att säga. Jag tycker nog att det går jämt ut. Men rida är ju väldigt kul, det gäller bara att hålla vikten, avslutar Elias som numera helt har glömt bort sin allergi mot hö.

Fotnot: Den här artikeln har tidigare publicerats i Unga Travet magasin.
Annie Larsson
(Från Svensk Travsport - www.travsport.se/)
 

 


 

 Nyheter kring autostart av montélopp!

 

 

 

Av säkerhetsskäl måste startbilens vinge vara skyddad med nät för att hindra hästarna att fastna i vingen.  

Det innebär att för start av 10 montéhästar skall det finnas ett heltäckande nät samt brickor som anger startposition.

 

För att lösa detta och samtidigt hantera djurskyddet på bästa sätt kommer följande att gälla tillsvidare:
Då de flesta av landets startbilar endast har startbilsvingar anpassade för 8 hästar så kommer enbart propositioner för start av max 8 hästar bakom bilen att godkännas, fram till dess att startbilarna anpassats för start av 10 hästar!

 

Alltså, framöver kommer det att vara max 8 startande i montéloppen med autostart. På så vis får varje ekipage en plats bakom vingen som är utrustad för att säkerställa att hästen inte kan fastna.

 

Det finns dock undantag! Axevalla, Eskilstuna, Halmstad, Kalmar och Åby är de banor som hittills lämnat in underlag som styrker att deras startbilar är säkra även för start av 10 montéhästar. 

 

 Intervju - Linnea Oskarsson

 

Linnea Oskarsson red sitt allra första montélopp den 9 juli på Åmål. Hästen hon red hette Dry Out och slutade på en femteplats efter en fin styrning från Linnea. En intervju var på sin plats då debuten var avklarad!

 

Du får börja med att berätta om dig själv! Hur länge har du varit intresserad av hästar och trav?

Ja, Linnea heter jag och är 18 år, fyller 19 i år och jag har alltid hållt på med hästar, även om jag började med ridhästar och främst hopphästar då. Jag har inte hållt på med travet så länge, och det började med att jag fick frågan att rida ett par travhästar. Jag tackade ja och åkte väl och red dom vanligt till en början men sen fick jag upp intresset för trav mer och mer och fick börja köra och även rida monté på dessa hästar. Detta var väl ca tre år sen.

 

Efter det prövade jag på Åby Travgymnasium men trivdes inte så bra och flyttade hem efter ett halvår ungefär och började ha praktik på Hogane Travbana hos Sara och Nick, och där har jag varit sen dess. 

 

När tog du din licens? 

Licensen fick jag ut i slutet på Juni så mitt första lopp kom ganska "plötsligt" och jag var inte beredd på att bli tillfrågad men då jag väl fick frågan så tänkte jag att "ja, varför inte!"

 

Efter en titt på travsport kan jag se att du bara har montélicens. Vad är det du gillar med just montén?

Ja alltså jag gillar att köra också, men eftersom jag faktiskt är ridtjej från början så har det blivit automatiskt att jag tycker det är roligare att sitta uppepå än bakom i en vagn. Jag känner mig dessutom lite säkrare uppe i sadeln och montén ger så mycket mer än att bara rida runt i en paddock,, det är lite mera tävling av det och det är kul!

 

Hur uppleve du ditt första lopp? Var det som du trodde det skulle vara att rida ett montélopp? 

Altlså jag trodde det skulle vara värre! Jag var jättenervös innan och kunde knappt sova natten innan men när man väl kom dit så var folk så hjälpsamma, alla var lugna och kom med tips å så. Alla var väldigt vänliga och jag trodde nog att det skulle vara lite mer "rivalitet" och tävlingsinriktat även innan loppet. Det var väldigt lugnt. Och att få loppet överstökat var så skönt också, nu känner jag mig mycket lugnare och blir nog inte alls lika nervös inför nästa gång!

 

Vad har du för mål inom montén och inom travet i allmänhet?

Ja alltså jag vet inte riktigt.. Jag vill ju börja jobba hos någon tränare såsmåningom men just nu jobbar jag som servitris så travjobbet får vänta till efter sommaren iallafall. Inom montén så önskar jag bara att rida så mycket jag bara kan och får chansen till!

 

SMR bjuder på smygreklam nu, vilka banor har du möjlighet att rida på?

Haha ja jag kommer kunna åka till Åby, Halmstad, Åmål, Axevalla och resterande banor i närheten av Uddevalla där jag bor. Sen kan jag absolut åka ännu längre om det kanske går att samåka med någon annan eller så! 

 

Tackar för denna intervju och jag önskar dig lycka till framöver och hoppas att du kommer igång med ridandet!

Tack så mycket själv!!

 

 

Elenore Larsson
Skicka e-post »
Publicerad 2014-07-15

 


 

Utveckling av montésporten

 

 

      Foto: Claes Kärrstrand, Kanal 75

 

Montésporten har varit en del av den svenska travsporten i tio år och är en av många viktiga rekryteringskanaler för att uppfylla travsportens verksamhetsmål – "Vi ska bli fler". I Horisont 2017 poängteras att det är angeläget att utvecklingen av de svenska montéloppens kvalitativa standard fortsätter och att travsällskapen är beredda att på sikt ge utrymme åt denna del av sporten.

För svensk travsport är montésporten en viktig framtida rekryteringskanal av framförallt hästintresserade tjejer. Sporten måste få utrymme att breddas då det finns många intresserade men få som får chansen att rida lopp. År 2013 reds det i snitt ett montélopp var tredje tävlingsdag vilket innebar att ryttarna i snitt red fem lopp om året. Det fanns 355 montélicenser år 2013 och av dessa var 54 procent aktiva ryttare.

– Med detta som bakgrund har Svensk Travsport utifrån Horisont 2017 tagit ett inriktningsbeslut att fram till år 2017 successivt utveckla montésporten. Vi arbetar just nu med att ta fram en långsiktig plan för hur vi ska arbeta med montésporten som helhet för att möjliggöra för fler hästar och ryttare att delta. Om tre år hoppas vi att minst 75 procent av alla med montélicens rider lopp samtidigt som antalet ryttare ökat, säger Rikard Sjöberg, montéansvarig på Svensk Travsport.

Syftet med satsningen är att ta ett krafttag kring den svenska montésporten för att på så sätt möjliggöra rekrytering av nya aktiva till travsporten samt inom ramen för Horisont 2017 fortsätta vidareutveckla montésporten. Satsningen består egentligen av två delar, utveckling och rekrytering. Kvalitén, på loppen överlag men också på hästar och ryttare, ska öka och en större andel av de som har en montélicens ska kunna göra fler aktiviteter under året och därigenom ha en aktiv licens.

Utifrån detta hoppas vi också kunna rekrytera nya aktiva till sporten generellt. Med ett montéintresse hoppas och tror vi att det i förlängningen leder till ett ökat intresse för travsporten och att ryttarna skaffar sig andra former av licenser såsom kör- och/eller tränarlicens.

Nu under hösten arbetar Svensk Travsport främst med att skapa ett större intresse och en nyfikenhet bland framförallt unga hästintresserade, genom att synligöra trav- och montésporten på olika evenemang och aktiviteter. Detta finansieras under år 2014 genom Hästnäringens Ungdomssatsning (HUS), som finansieras via Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS).

– Målsättningen är att ta fram ett långsiktigt och hållbart dokument och vi hoppas att ha det klart i september. Efter det presenterar vi förslaget i sin helhet, avslutar Rikard Sjöberg.

Lisa Persson
lisa.persson@travsport.se

 


 

Intervju - Sandra Svensson

 

Vem kan ha missat föregående helgs stora händelse? Inte Elitloppet,, men däremot monténs motsvarighet!
2014 års upplaga av Montéeliten gick av stapeln och här delade Sverige och Frankrike på äran då Sandra Svensson styrde hem franske Tsar de Houelle till en enkel seger! Största framgången i sadeln för Sandra, och det kändes som att en intervju var på sin plats!

 

 

Sandra & Tsar de Houelle i vinnarcirkeln   Foto: Elenore Larsson

 

En liten presentation inledningsvis! Vem är Sandra?

27 år gammal, inledde med ponnysar som 6-åring och höll på med ponnytrav fram till övergången på stora hästar. Licensen för både sulky och monté på varmbloden togs när jag var 23 år.

Min vardag kretsar kring hästar och trav, och förutom att jobba i stall med hästarna så har jag även andra uppdrag, till exempel så sitter jag i Solvallas styrelse. Jag jobbar även en del för Kanal 75 och är med i vass eller kass och i deras tipsprogram. Sen så kläms ju även tävlingar in, både sulky & monté, hela tävlingsbiten tycker jag är jätteroligt!

 

När började du med monté?

Jag började rida redan med mina ponnytravare. Då vann jag monté-SM på både shettis och russ i två år. Sen tog jag ju montélicensen samtidigt som jag tog min körlicens. Jag red monté innan jag även började köra lopp. Det är ju oftast så man som tjej kommer in i sporten, att man börjar med ridningen, och så monté. Ridit har jag gjort hela livet och i början så pysslade jag dessutom med hoppning, men för att bli riktigt duktig på något så krävs det ju att man satsar och då valde jag att lägga ner hoppningen och ägna all min tid åt monté och travet.

 

 

Sandra Svensson vid en tidigare uppsittning      Foto: Elenore Larsson

 

Du både kör och rider lopp, är ett sulkylopp annorlunda jämfört med ett montélopp?

Ja alltså främst så är positionerna är inte lika avgörande i ett montélopp som i sulkylopp. Med vagn blir du mer låst, du sitter där du sitter, medans i montén är det lättare att hitta luckor och få fritt. Dessutom tycker jag att sulkyloppen har jämnare hästmaterian än vad montéloppen har, och det är inte alls så ofta man sitter fast invändigt i ett montélopp eftersom fälten ofta blir ganska spridda tillslut. I ett montélopp törs man chansa lite mer invändigt, så det taktiska upplägget blir ju oftast annorlunda jämfört med i ett sulkylopp!

 


Sandra Svensson, även en skicklig kusk!      Foto: Kurres Travbilder

 

En taskig fråga nu, om du skulle bli tvungen att välja! Sulky eller monté?!

Oh vilken svår fråga..! Nej jag hade nog valt körningen faktiskt, men det är främst för att det finns så mycket fler lopp! Om montésporten hade varit lika stor med lika mycket löptillfällen så tror jag att jag hade valt montén. Jag tycker känslan att rida är större. Du kommer så mycket närmare hästen och du blir mer som "ett" tillsammans med hästen när du rider monté än när du sitter bakom i en vagn och håller ett par tömmar.

 

En lite enklare fråga, ditt bästa montéminne? Kan det möjligtvis vara vinsten Montéeliten?!

Ja garanterat! Det är svårslaget! Inför den publiken,, nej, helt klart mitt bästa minne! Även såhär ett par dagar efteråt.. Man har ju svävat på moln och sett om loppet ett antal gånger!  Det blir ju också lite annorlunda när man får möjligheten att rida en fransk häst som kommer upp, som man dessutom visste hade bra chans!

 

Hur kom det sig att du fick chansen av Franck Leblanc att rida Tsar de Houelle?

Min sambo och en kompis äger Caballion, och min bästa kompis Jessica Samuelsson som jobbar hos Franck Leblanc är hans skötare. När Cabbe startade i Copenhagen Cup nere i Köpenhamn så var vi alla ute och käkade under lördagen och jag fick frågan, på skoj, "om jag inte har någon ryttare, kan du rida min häst då?" Självklart sa jag då! Så då sa vi att vinner "Cabbe imorrn så rider du" Absolut! Och sen var det klart!! Så det var ju såklart jättestort bara att få förtroendet att rida åt Franck, WOW kändes det verkligen!

 

 

Sandra Svensson i sadeln på Tsar de Houelle      Foto: Matilda Persson / Skogsrusset.se

 

Hur var det då att rida Tsar de Houelle? 

Han var ju ordentligt i ordning, även om det fanns orosmoln. Han hade bland annat aldrig gått bakom startbil, så vi visste inte hur han skulle hantera det. Sen var ju kort distans något helt nytt för honom också. Även utrustningen var ett frågetecken då Frankrikes reglemente tillåter vissa prylar som inte Sveriges gör, bland annat sk. lasso, så bettfrågan var knepig men det löste sig bra! 

 

Årets segergest?!          Foto: Simon Hagen / Stall TZ

 

Skiljde det sig något att sitta upp på en fransk montéhäst jämfört med en svensk?

Ja det här hästen hade en sån enorm motor! Han var riktigt riktigt stark och det kändes som om jag hade kunnat fortsätta minst ett halvvarv till i samma tempo efter mål, och då gick det ändå 09 sista femhundra!!

Riktigt tryck, och det var häftigt att få uppleva!

 

En sista fråga! Vad tycker du vi måste göra för att utveckla/förbättra den svenska montésporten då den ju ligger lite i lä om man ser till Frankrikes monté till exempel?

Jo den gör ju det.. För det första så tycker jag att ryttarna har ett ansvar i att vara vältränade, pålästa och väl förberedda inför en ritt. Och så det här med voltsystemet. Det ska inte behöva bli sex omstarter, det ger ingen bra reklam för sporten, det märks på flera nivåer. Dom som lägger loppen vill inte ha med montén inom spelet, publiken suckar.


Egentligen är ju startsystemet fel, det är anpassat för sulky och skulle vi få startkommandon som är avsedda för monté så skulle det nog bli bättre. Men samtidigt tycker jag att om man ridit så många lopp så ska det sitta, att tar man ut volten så vet man att man inte är över linjen, så det är ju ändå upp till ryttarna att träna på och behärska voltningen.


Sen tycker jag också att tränarna måste börja våga anmäla hästarna! Får vi inga hästar att rida så utvecklas det ju inte heller. Nu finns det ju helt okej pengar att tävla om, så jag tycker faktiskt att tränarna är lite fega som inte vågar satsa lite mer även på montén. Sen om detta beror på deras hästägare eller dom själva, det vet man ju inte.

 

Sen är det också upp till banorna att våga arrangera monté även på dom stora dagarna så att montén får reklam och en chans att synas. Jag tror faktiskt att det är många nya som ser montélopp på just dessa dagar och tar steget att ta en egen licens. Och vi behöver ju absolut monten för att få in nya intresserade till travet!

 

Det är många komponenter som spelar roll men om alla samarbetar så går det ju framåt!

 

Det var allt för denna gång!

Tack för att du tog dig tid Sandra och återigen, stort grattis till din finfina seger i söndags!

 

 

En glad Sandra efter segern!            Foto: Adam Ström / Stall TZ

 

Elenore Larsson
Skicka e-post »
Publicerad 2014-05-29

 


 

Årsmöte 2014!

 

Då var det dags för SMR's årsmöte, det går av stapeln på lördag den 31 maj.

Det äger rum i ett styrelserum på Mantorpstravet i samband med dagens V75 tävlingar. Mötet startar Kl 10.30.

 

Alla är välkomna med endast medlemmar har rösträtt. Vill man bli medlem på plats så går det jättebra!

Som bekant är medlemsavgiften 100 kr för ny medlem, därefter 200 kr per år.

 

Är ni sugna att delta på mötet men inte hittar dit, hör av er till Linnea Swartling på telefonnummer 073-848 40 50!


 


 

Hästskötare med montéprofil

 

 

 Foto: Wången

 

Från och med höstterminen 2014 får den 20 veckor långa hästskötarkursen på Wången också en montéinriktning. Om du är intresserad ska du ansöka senast 15 juni.


– Montésporten växer sig allt starkare och har ju lockat väldigt många de senaste åren. I samråd med Svensk Travsport och Hästsportens folkhögskola har vi kommit fram till att det nu är läge att komplettera vår hästskötarkurs med ett "utbildningsspår" för de som har ett tydligt montéintresse, vare sig de finns inom trav- eller ridsporten, säger Mika Reunanen, ansvarig för vuxenutbildningar på Wången.

Hästskötarkursen har, precis som tidigare, en trav- och en islandshästprofil och utbildningen ger kunskap om allt från hästens skötsel och närmiljö till träning, sjukdomar och skador. Möjlighet finns också att få tappskokompetens. Profil Trav uppfyller kraven på kompetensbeskrivning för kvalificerad travhästskötare.

Inom ramen för travprofilen kommer det nu att läggas in nya moment som kompletterar den nuvarande kursplanen. Sveriges kanske främsta montétränare/-ryttarinna Linda S Hedström kommer att vara knuten till utbildningen och även erbjuda praktikplatser för kursdeltagare.

– Att gå en vuxenutbildning inom travsporten som både omfattar träning och körning i sulky samt ridning borde rimligen vara ett mervärde. Dessutom bör den som utbildar sig på detta sätt bli attraktivare på arbetsmarknaden, säger Linda. 

 

Ronney Wickzell, Wången


 


 

Intervju - Kajsa Ljunghager

 

I sitt åttonde montélopp kom första segern!

20 åringen Kajsa Ljunghager är okänd för mig, så jag tog tillfället i akt och slog en pling för att kollade läget!

 


   Karriärens första seger! Hästen Nelle Pride tränas utav Anna Forssell.   Foto:  Malin Albinsson/MVAFoto 


Hur kom du in i travsporten?

Vi har alltid haft hästar i familjen och pappa hade alltid travhästar fast jag var mest intresserad av ridhästar. Det har alltid funnits där och jag har ofta varit med på trav och så, men det var först för ett par år sedan som intresset växte för just travsporten växte.

 

Jag kan tänka mig att montén kändes mest naturlig om du kom från "ridhästvärlden"?

Jo så var det ju. När jag var med på trav såg jag att montén utvecklades och började komma mer och mer, det såg ju så jäkla kul åt se det ville jag testa! Jag började ta licensen 2010 och plockade ut den 2011.

 

Du har licens för sulkylopp också, men vad är roligast, monté eller sulky?
Då tycker jag att montén är roligast faktiskt!

 

Din första seger tog du då alltså nu i tisdags på Axevalla tillsammans med Anna Forssells Nelle Pride!
Kan du berätta lite om loppet?

Jag visste att det var en ganska bra häst, men det fanns samtidigt ett par andra i loppet som inte var så dåliga. Han öppnade inte särskillt fort så vi hamnade ganska långt bak från start. Samtidigt red dom ju ruggigt fort där framme i täten. Jag kände ändå under hela loppet att han hade gott om krafter sparade, framförallt vid 700 kvar då jag vred ut honom. Då var det bara att åka med i princip! En jättefin häst! Första segern känns såklart väldigt speciellt!

 

Nelle Pride var en ny bekantskap för dig, hur kom det sig att du red honom?

Jag var uppsatt som tillgänglig på tävlingsdagen men Anna hade valt ett par ryttare som var upptagna. Så då ringde hon till min gamla lärare på Uddetorp och frågade om han visste någon ryttare som han tyckte var duktig. Då rekommenderade han mig, så jag har egentligen honom att tacka att jag fick chansen att rida!

 

Till sist, har du några mål med ditt montéår 2014? 

Nej inte direkt. Eller det är väl isåfall att få lite fler uppsittningar och rida mer lopp och bli lite mer rutinerad! 

 

 

 

Elenore Larsson
Skicka e-post »
Publicerad 2014-05-08

 


 

Intervju - Elenore Larsson

 

Vad är nu detta tänker ni.. Ja någon intervju blir det ju inte riktigt här för det är ju jag själv som skriver om... mig själv.
Tänkte iallafall att det är på tiden att presentera mig, eftersom jag sedan februari månad skött hemsidan åt SMR. Kanske kul att veta vem som skriver ner alla loppresultat o dyker upp med nån intervju då och då... :)

 

Elenore heter jag då, fyller 25 år i höst. Började min hästkarriär med ridhästar inrikting hoppning.

Bosatt i närheten av den forna travanläggningen Seglinge så kom det sig ganska naturligt att jag började jobba extra på lov och helger med travhästar, då hos Torbjörn Jansson.

 

Varje erbjuden praktikperiod under min skolgång har jag tillbringat i travstall och jag hann med praktik hos Göran Lång, Jim Frick samt i USA hos Jonas Czernyson innan det var dags för studenten. Vid det här laget så var jag fast i travsporten och efter studenten såg jag till att sälja min ridhäst under tiden som jag ordnade med alla nödvändiga papper för visum till USA. Sensommaren -08 bar det av till Czernyson igen och trots att jag stannade kortare tid än planerat så var det en av dom bästa perioderna i mitt liv. Under den tiden passade jag Symphonic Hanover som numera står i Sverige som avelshingst. Det var en speciell häst men dom kommer man oftast nära och jag gillade honom mycket.

 

Väl hemma i Sverige i februari -09 blev det jobb hos Per Engblom ett par månader innan det dök upp en bebis i november samma år.. Ett år senare blev det dags för hästskötarlivet igen och jag började då hos Claes Sjöström utanför Rimbo som är min arbetsgivare än idag.

 

 

 

Hos Claes fick jag uppdraget att ta hand om 2011 års Rixhäst för Stall Uppland. Aina Sting hette hon och gjorde det bra under den säsongen men bla final i korta E3. I själva rixallsvenskan slutade hon på en andraplats.

Rixallsvenskan gav mitt foto samt hemsideintresse ännu en skjuts, det blev mängder med bilder och berättelser att publicera i rixbloggen, som var väldigt populär.

 

Jag gjorde dessutom Stall Sjöströms hemsida, som jag sköter än idag. Det är väl en av dom mest innehållsrika travtränarsidorna i Sverige, med både bilder och övrig info som uppdateras flera gånger i veckan. Utöver Claes Sjöströms sida så bär jag även ansvaret för skapandet och uppdateringen utav Västerbo Stuteris sida, samt flertalet sidor åt tränare & andra företag med travanknytning. Det har blivit en liten sidekick till hästskötarjobbet helt enkelt.

 

Montén har alltid varit ett intresse och hos Sjöström kom jag sporten ännu lite närmare som skötare på duktige montéhästen Blanc De Blancs under en period. Passade även segerstaplaren Capitano Boko från tvåårssäsongen fram till våren som fyraåring innan jag tog en paus inför barn nr 2. Capitano är verkligen min bebishäst och jag lär be om ursäkt redan nu för partiska texter vid framtida loppresultat.. ;)

 

Riktigt montébiten blev jag nog först när våra vägar korsades med en fransk gammal häst. Orion d'Eoul hette han.

I Frankrike tränades han utav en kompis till min sambo och när vi fick frågan om vi ville ha honom när han föll för åldersstrecket i Frankrike så var det svårt att säga nej.

 

 

 

En liten knäppgök, 11 år gammal och med mycket egna åsikter. Han hade ca 1,5 mille på kontot, det mesta intjänat i monté för sulky tyckte han inte om. Han gjorde 9 starter för oss innan vi pensionerade honom och skickade hem honom till hans gamla uppfödare & ägare i Frankrike igen. I dom loppen han gjorde så var han oplacerad två gånger och som bäst var han tvåa två gånger, och det på halvfart. Han tog aldrig riktigt i, men vilken kapacitet! Fick ofta tuffa upplägg men kom aldrig av banan trött. En häftig häst som gjorde att jag verkligen fattade tycke för montén.

 

Just nu har vi ingen häst men det ska det bli..

Mest pengar i braschen finns det ju i sulkylopp, men jag sitter ändå och letar montéhäst, så nog har jag fastnat för montén! Såld på dom franska hästarna också så vi får se om vi drar upp nån mer därifrån.. :)

 

Dåså,, det blev en hel uppsats om mig själv.. Men då har ni koll!
Nu vill jag ha lite synpunkter,, är det något speciellt som vi ska skriva om här på svenskmonte.se? Önskar du kanske någon speciell intervju?? Ska jag lägga till / ta bort något på sidan? Kanske lite vanlig hederlig ris eller ros?
Bara att skicka iväg ett mail! elenore.larsson@notown.se

 


 

Intervju - Stina Åström

 

Stina Åströms fem sista montéstarter på 2013 resulterade i 2 segrar - 2 andraplatser och 1 tredjeplats. Inledningen på det nya året ville inte vara sämre och Stinas 4 uppsittningar under 2014 har givit 2 segrar och 2 andraplatser. Vi ringde upp för en kort intervju!

 

 

Foto: Hun

 

Vem är Stina Åström och hur ser din historia kring hästar och framförallt travsporten ut?


Jag är 23 år gammal, fram tills på lördag! Född och uppväxt i Bollnäs och hästar har varit ett intresse och en stor del av mitt liv sedan jag var en liten tjej. I början var det ridhästar som gällde och trots att jag ridit mycket på travhästar i mina dagar så började inte själva travintresset förrens efter att jag tog studenten från Nytorp, där jag gick inrikting ridning.

 

När började du med monté? 

 

Efter studenten jobbade jag en sväng i ett hoppstall innan jag flyttade hem igen och började hjälpa till med grannens travhästar.  Det var körning och ridning som gällde då, och efter ett tag började han fråga om jag inte skulle vilja ta licens för att kunna tävla och på den vägen är det! Jag red mitt första montélopp sommaren 2011. 


Nu jobbar jag hos Peter Eriksson och det är där jag stötte på Oh Yeah som har givit mig störst framgångar.

 

Oh Yeah har ju visat sig vara en riktigt nyttig montéhäst som sällan kommer hem utan en pallplats!

Vad är det som gör honom till en så bra montéhäst?

 

Han är ju stor och rejäl och han har även varit väldigt travsäker. Han är inte startsnabb men har igen det på att han har riktigt bra ork och kan tuffa på ända in i mål. Styrkan och viljan är hans vapen, han ger aldrig upp.

 

Berätta om ditt bästa montéminne!

 

Det måste vara ett lopp i slutet på Januari 2012 tillsammans med kallblodet Valle Viktor. Vi stod 40 meters tillägg och hade en lång bit fram. Sista 700 meter gick han ruskigt fort och hann fram till segern. Det var häftigt och han gjorde ett riktigt bra lopp den gången!

 

Vad är dina mål för montéåret 2014?

 

Jag har väl inget speciellt mål annat än att man alltid vill bli bättre och utvecklas som ryttare.

Jag ser gärna att 2014 blir ett bättre år än 2013, och det har ju verkligen börjat lovande!

 

 

 

Påväg mot vinnarcirkeln vid en seger med Oh Yeah!            Foto: Maria Nordström  

 

Elenore Larsson
Skicka e-post »
Publicerad 2014-03-20

 


 

Förbered dig inför fystestet

 

 

     Foto: Claes Kärrstrand, Kanal 75

 

Att rida montélopp är fysiskt krävande och du som ryttare behöver ha en god kondition. Alla som ska ta en montélicens måste numera genomgå och klara ett fysiskt test. Det gäller även de ryttare som ridit färre än 15 montélopp de senaste tre åren.

 

Som ryttare är det viktigt att du är vältränad. Du behöver ha en god kondition och tillräcklig fysisk styrka för att kunna balansera den egna kroppen samtidigt som du hjälper hästen att balansera sig. Viktigt är också att du har en god ridvana för att klara av att hantera hästen ifrån sadeln på ett bra sätt. Från och med år 2013 infördes ett obligatoriskt fystest för alla nya ryttare. Meningen är att detta ska ses som något du gör både för din egen och för hästens skull. Det är ett kvitto på att du har den styrka och fysik som krävs för att genomföra ett montélopp.

– Det är viktigt att man är vältränad när man ska rida lopp och alla ryttare måste inse att det är fysiskt jobbigt att rida. Ska man orka måste man helt enkelt hålla sig i form, säger den framgångsrika travtränaren och montéryttaren Sofia Aronsson (bilden).

– Jag ser alltid till att rida mycket och ha en bra grundkondition. Tidigare hade jag en maratonlöpare anställd som hästskötare. Vi brukade ofta träna ihop och då sprang vi 1,5 mil varje gång, fortsätter Sofia.

 

Fystestet är utformat enligt följande:

 

  • Löpning 3000 meter.Maxtid 15 minuter.
  • Armhävningar (valfritt på tå eller knä). Skall pågå under en minut.
  • Knäböj med hopp. Skall pågå under en minut.
  • Situps. Skall pågå under en minut.

Inget antal krävs för armhävningar, knäböj eller situps och den som testas bestämmer själv tempot. Här bedöms inställningen och att man inte slutar innan en minut har gått.

 

Träna som galoppens jockeys

 

Även Svensk Galopp har ett fystest för sina jockeys. För att underlätta ryttarnas förberedelse inför testet har de tagit hjälp av en personlig tränare att utforma ett träningsprogram. Det är tränaren Patric Friberg som har tagit fram det åtta veckor långa träningsprogrammet. Det vänder sig till alla som löptränar, men som vill förbättra sin tid på 3000 meter löpning. Det är ett jobbigt program, men Patric menar att om du bara biter ihop och följer programmet så kommer också resultaten att komma.

Patrics träningsprogram hittar du här.

 

Lisa Persson
lisa.persson@travsport.se
Publicerad 2014-03-06
 

 


 

Intervju - Jenni H Åsberg

 

Jenni H Åsberg har inlett starkast. Med två månader förbi av det nya året så ses Jenni i toppen på både antal vinster samt inridna pengar. Årets 11 montéstarter har resulterat i 4 segrar, 3 andraplatser och 1 tredjeplats. Segerprocenten är fina 36,4% och det har blivit 114 050 kr inridet. Här är en dagsfärsk intervju med Jenni!

 

   

 Foto: Göran Abrahamsson

 

 

Berätta om dig själv! När började du med trav?

 

Jag är uppvuxen med travet i och med min pappa som var travtränare, så man kan säga att jag varit kring hästar i hela mitt liv och hela tiden varit i stallet och hjälpt till. Jag har också pysslat med ponnytrav som liten innan det blev stora hästar på heltid. När pappa trappade ner så tog jag över stallet mer och mer och drev pappas rörelse under hans licens en tid innan jag själv tog ut tränarlicens för ca 4-5 år sedan.

.

När började du med montén och varför?

 

Montélicensen tog jag när jag var kring 18-19 år och det var väl främst för att jag tyckte det var väldigt roligt att rida.

I början blev det inte så mycket lopp ridna utan det är mest nu dom senaste åren som jag har kommit igång och det har börjat rulla på med mycket uppsittningar.

 

Vad är ditt bästa montéminne?

 

Oj,, svårt att säga. Jag tycker alla lopp är roliga att vinna, men jag tog många fina segrar tillsammans med Delux Håleryd under 2012 och det var jättekul.

 

Det var dessutom lite tack vare just Delux Håleryd som jag valde att satsa lite på montén. Det var en period då jag inte red så mycket bra hästar och inte hade några direkta framgångar och då jag började känna att det inte var värt den stressen som det blir att hinna med att både köra och rida lopp samma tävlingsdag.

 

ST har inte riktigt tänkt på det känns det som, att det faktiskt finns dom som både rider och kör och det är väldigt svårt många gånger att hinna med invägning, värmning, köra lopp, sadling, värmning, köra lopp, rida lopp, väga ut,  värma, byta om, köra lopp,,, ja.. Det kan bli väldigt stressigt en sån kväll och det är svårt att få till bra förberedelser för alla kvällens hästar, både i sulkylopp och monté.  Allting blir halvdant gjort och jag kände att det inte var rättvist mot varken hästarna eller dess ägare. Jag övervägde att lägga montékarriären på hyllan men framgångarna med Delux Håleryd fick mig att tänka om och kämpa lite extra för att verkligen få det att fungera, och jag är såklart nöjd med mitt beslut idag.

 

Du är ju proffstränare och har hästar i träning som tävlas i både sulky och monté.

Hur väljer du vilken häst som är lämpad för monté?

 

Många gånger testar man monté på hästar som kanske har platsproblem, eller som är stressade för vagn osv. Jag brukar testa att rida och om det fungerar bra och hästen trivs så tycker jag det är ett jättebra alternativ att kunna tävla sin häst i monté istället. Det viktigaste för mig och mina hästägare är ju att hästarna presterar sitt bästa och sen om det är i monté eller sulky spelar inte så stor roll. Vissa hästar, som till exempel Kiss Me Quick som är en väldigt speciell häst, går bara i monté, men sen finns det ju vissa som trivs med variation och som kombinerar både sulkylopp och monté på ett bra sätt och då får jag rätta mig efter det.

 

Tränar du dina montéhästar annorlunda jämfört med dina sulkyhästar?

 

Nej hästarna tränas i regel likadant. Jag kör intervaller för vagn och jag gör ingen skillnad i upplägget om det är en häst för monté eller sulky. Om det inte är en väldigt speciell häst då som verkligen behöver individuell träning då får den det såklart, men i regel tränas alla mina hästar lika, oberoende disciplin.

 

Har du några planer/mål med ditt montéår 2014?

 

Ja det är väl att lyckas rida så mycket som möjligt och även om det är jättesvårt att konkurrera med Linda S Hedström och Åsa Svensson och dom där jätteduktiga tjejerna så ska jag försöka hänga med och tampas där i  toppen iallafall. Jag hoppas också kunna rida lite fina hästar, båda andras och mina egna, och hålla mig på en bra nivå prestationsmässigt under året så att jag även lyckas kvalificera mig till Monté-SM senare i år.

 

En nylicensierad montéryttare har ofta ont om kontakter.

Hur ska man göra för att "komma in i sporten" och lyckas få lite uppsittningar?

 

Först tycker jag det är jätteviktigt att vara i form. Träna mycket så att du blir så stark i dig själv så att allt du gör på hästryggen "sköter sig självt". Du ska inte behöva tänka på din position i lopp, utan all fokus ska läggas till 100 % på den hästen du rider. Många gånger är nya ryttare lite för svaga och har mycket problem med sig själva i lopp och då missar dom tillfällen där de hade kunnat hjälpa sin häst istället för att försöka rätta sin sits, till exempel. Så öva så mycket det bara går så att du är i bra form! Att vara stark kroppsligt och kunna hålla en bra position är viktigt. Det kommer hjälpa dig mycket!  

 

Sen är det ju såklart svårt att få mycket uppsittningar om man inte har dom rätta kontakterna, men mitt tips är att visa upp dig i stallar, berätta att du finns och visa att du är engagerad i sporten. Erbjud dig att rida snabbjobb och provlopp. Kanske provrida hästar osv. När man börjar få lite uppsittningar så är det viktigt som jag sa tidigare, att vara vältränad och ha en bra inverkan på hästarna. När hästarna presterar syns man mer och du kommer sakta men säkert få fler och fler hästar att rida.

 

Vad krävs för att den svenska montésporten ska utvecklas/förbättras?

 

Att stänga ute ryttare ur lopp som ridit ett visst antal lopp eller är födda tidigare än ett visst årtal tror jag är helt fel väg att gå. Montésporten är för ny i Sverige och vi har alldeles för få lopptillfällen för att kunna göra så. Spelmässigt och sportsligt blir det sämre att stänga ute dom mer erfarna ryttarna. Dessa ryttare lockar ut bättre hästar till start och rider oftast "renare" lopp som ur spelsynvinkel lockar fler. Även ur tränarens syn blir det sämre med stängda lopp. Det kan jag känna själv som tränare, att jag drar mig många gånger att anmäla ut i ett sånt här lopp där jag är osäker på ryttarna som finns tillgängliga och inte vågar chansa att släppa ut min häst till start i just dessa låsta lopp.

 

Det är självklart jätteviktigt att få in nya ryttare i sporten men jag tror samtidigt att det skulle finnas andra lösningar, kanske kan mer rutinerade ryttare starta från tillägg i vissa lopp istället för att bli helt utestängda?  Man lär sig ju även när man rider mot mer erfarna ryttare. Jag minns själv när jag började köra lopp, jag tycker man lärde sig mycket mer att köra mot till exempel Björn Goop än en okänd amatör från en småbana. Jag tycker ofta man får hjälp av dom rutinerade i lopp, till exempel vid voltning, och det gav en trygghet när man var ny på det hela själv.

 

Blir det alldeles för många lopp som enbart är öppna för orutinerade ryttare så tror jag i längden att både tränare och ägare ledsnar, men också spelare. Det stora felet är inte att ha lopp låsta för vissa ryttare, utan största problemet är att vi har för få lopp som det är redan idag. Men om det fanns dagens mängd montélopp, plus ett gäng låsta, då vore det en annan sak.

 

 

 

Elenore Larsson
Skicka e-post »
Publicerad 2014-02-19 

 


 

Intervju - Anja Frick

 

Anja Frick har inlett året strålande med två starter i monté som båda slutat med seger.

Det kändes som det var läge för en intervju!

 
 

Anja till vänster, i mitten M.T.Henry Thierry och till höger skötare Licca.   
Foto: Patrik Karlsson

 

Först och främst, vem är Anja Frick och när började du med monté?

- Har hållit på med trav så länge jag kan minnas. Började jobba hos Hans Adielsson 1992 och var där i 4 år innan jag blev gravid och valde att avsluta yrket som hästskötare då jag kände att livsstilen med passhästar och åka på trav och allt vad det innebär inte passade med småbarn. Är otroligt tävlingsinriktad och har även tränat och tävlat galopphästar innan mitt  första montélopp som reds i början på januari 2008. Hästen hette Scan Silverspoon och det började bra med en vinst direkt.

 

Vad fick dig att börja rida monté?
- Såklart för att det är otroligt roligt! Men också för att montén är så mycket enklare att rida än galopplopp. Montélopp kräver att man är i bra form också men det krävs inte alls samma fysik och teknik som för galoppen. Du rider inte heller på samma sätt i sjävla loppet, där ett galopplopp kräven en stark finish till slut men travloppet kräver mer taktik och annorlunda hjälp från ryttaren om hästen är rullig eller om den kanske pullar hårt. Men den största anledningen är helt klart för att det är roligt. Tyvärr har jag inte tid till att åka land och rike runt och rida lopp men annars rider jag såfort jag får chansen.

 

Hur förbereder du dig inför ett montélopp?

- Jag är alltid noga med att kolla igenom startlistor, vilka hästar är med, vilka ryttare, fördelar/nackdelar. Hur startsnabba är hästarna, hur jag tror loppet blir ridet osv. Jag studerar loppet väldigt noga på förhand. Jag är så otroligt tävlingsinriktad och jag VILL vinna, men jag ser mig ändå som väldigt sportslig och glädjs i andras framgångar.

 

Vad är ditt bästa montéminne?

- Hela M.T.Henry Thierry historien måste jag nog svara. Det är så få förunnat att få chansen att rida en sån här häst. Det är svårt att förstå hur otroligt kapabel han är. Det är den bästa jag ridit och jag är väldigt tacksam att jag får rida honom i lopp. Så ja, alla segrar med M.T.Henry Thierry betyder mycket, men om jag måste välja ut ett lopp så är det nog det första loppet vi vann tillsammans.

 

Jag hade kvalat in honom och kände direkt i kvalet vilken bra häst han är. När han anmäldes till sitt första lopp så hade jag redan gett ridlöfte till en annan och trots att jag så gärna ville rida Henry så är jag principfast, har man lovat någon så har man lovat.  Loppet efter fick jag frågan att rida, trots att han segrade med Marina, och jag är så tacksam att jag fick chansen efter det. Påväg hem från vårat första lopp så var det så mycket känslor inblandat, skilsmässa, flytt osv. Att jag då hade fått chansen att rida och att vi dessutom vann tillsammans gör det till mitt bästa minne hittills.

 

Du har ju inlett kanonbra år 2014 med två vinster på två starter, hur känns det?

-  Det känns såklart otroligt roligt. Båda vinsterna är med M.T.Henry Thierry och det är stort att få rida en så bra häst.

 

Har du satt upp några mål för år 2014?
- För min egen del är det väl att kunna livnära mig på det här, dels då genom mina egna hästar som jag tränar själv, men även genom dom lopp jag får rida. Utöver det så har jag väl ett litet mål att bli montéchampion på Jägersro.

Målet med M.T.Henry Thierry är väl att komma upp i rätt mängd intjänat för att kunna delta i montéserien på V75 dagar, där känns det absolut som han har kapacitet att vara med och tampas.

 

Och slutligen, hur kan montésporten utvecklas/förbättras?

-  Främst känns det som om dom som sitter på poster där till exempel proppar skrivs ut måste våga tro och satsa på montén. Vi har för få lopp i förhållande till hästantalet idag vilket gör att inte alla som vill får chansen, varken hästar eller ryttare. Dessutom måste vi aktiva inom montésporten bli mer proffesionella, för våra tränare, hästägare och även spelares skull. Jag tänker bland annat på voltningen där det idag sker för många misstag. Många uppträder ganska oseriöst och det kommer inte hjälpa sporten i det långa loppet.  

 

Tack för pratstunden Anja och lycka till framöver!

 

 

   Anja vinner med M.T.Henry Thierry     Foto: sidmakarn.nu


 

Elenore Larsson

Skicka e-post »

Publicerad 2014-02-12

 


 

Monté blev vägen till framgång

 

 

Foto: Micke Gustafsson, Kanal 75 

 

Montésporten blir allt mer populär i Sverige och fler tränare väljer att ta ut sina hästar i montélopp. En som gärna provar sina hästar i monté är B-tränaren Magnus Träff från Järvsö. Han är tränare till Sveriges vinstrikaste kallblod i monté 2013, Ivarsqvick (bilden).
I Sverige reds det första montéloppet år 2004 på Fornaboda travbana i Lindesberg. Sedan dess har montésporten bara vuxit sig starkare och idag rekryteras många nya aktiva genom monté. Magnus Träff som tränar Ivarsqvick, Sveriges vinstrikaste kallblod i monté 2013 menar att montésporten är på framåtmarsch.

– Jag tycker att montésporten är på rätt väg. Bara det senaste året har vi sett flera stora tränare som tar ut sina hästar i montélopp och det är bra. Det här med montéserier är också jättebra, säger Magnus Träff.

Magnus har för tillfället fyra hästar i stallet, tre varmblod samt det framgångsrika kallblodet Ivarsqvick. Ivarsqvick tog fyra segrar och sprang in drygt 170 000 kronor på sina 13 montéstarter förra året. Det är Magnus tillsammans med hans pappa Kalle och lillebror Andreas som sköter träningen av hästarna.

Ivarsqvick fick prova monté därför att han inte riktigt ville bjuda till i loppen. De bestämde sig för att börja rida honom hemma och då han fungerade bra, valde de att ta ut honom i ett montékval. Det var för knappt tre år sedan och nu har Ivarsqvick visat sig vara en av Sveriges bästa kallblod i monté.

– Ivarsqvick hade lite svårt att få plats och ta ut steget när han gick för sulky. Men i montéloppen slapp han vagnen bakom sig och kunde därför ta ut steget ordentligt. Det känns som att han i och med montéloppen har fått bättre självförtroende och att han har börjat lita på sig själv igen. Idag är han lika bra i sulky- som i montélopp, fortsätter Magnus.

Målet för år 2014 är självklart Svenskt Mästerskap och Nordiskt Mästerskap för kallblod. Även om det inte blev seger i förra årets upplaga av SM, var det ändå en av årets höjdpunkter. Ivarsqvick kom på en andraplats, en halv längd bakom segraren Odin Tabac.

– Vi var väldigt nöjda med Ivarsqvicks prestation i SM. Trots att han mötte hästar som tjänat över miljonen så lyckades han ta en andraplats i loppet. De här lite större loppen startas ju oftast med autostart, vilket jag tycker är bra, även om det innebär att vår häst står sämre till i loppet. Jag tror att det blir mer prestige och högre klass på det sättet och det hoppas jag ska öka intresset och kvalitén på montésporten i längden, säger Magnus.

 

Lisa Persson
lisa.persson@travsport.se

Publicerad 2014-01-30

 


 

  Viktigt att träna för Monté

 

 

                                                Foto Lars Jakobsson, Kanal 75

 Läs mer här.