I Stalldörren: Nantucket och Sofia Adolfsson

Skrivet av: Christoffer P Svensson 

 

Våren är kommen om man ser till kalendern och det märker man inte minst om man kollar på helgens startlistor,

där det vankas final i Olympiatravet på Åbytravet och även Olympiamonten där vi får se  några av nordens bästa Montehästar

och även besök ifrån flera länder ute i Europa!

 

Denna veckan så har vi tagit pulsen på Sveriges bästa Montehäst Nantucket och

dennes tränare Mercedes Balogh samt ryttarinnan Sofia Adolfsson, Nantucket som gör Årsdebut på Lördag!

 

Nantucket och Sofia Adolfsson  fick ta emot Svensk Travsports Montépris för 2016  på den stora Travgalan tidigare iår.

 

 

 Vi har tagit ett snack med Nantuckets tränare Mercedes Balogh.

 

Nantucket har aldrig haft en bättre säsong om man ser till intjänade pengar som han hade 2016, vad är det som gör att han har kunnat haft ett sådant framgångsrikt år på ålderns höst?

 

 -Sedan Nantucket kom tillbaka från sin Frankrike sejour i början på 2016 så har han fått ägna sig åt allt han gillar, som gör att han mår bra. Han får sina långa skogspromenader varvat med andra träningsmetoder och  det finns inte ett träningsjobb han genomför utan att han är glad från början till slut. Vi har även lärt oss vart Nantuckets svaga punkter sitter på kroppen och därför kunnat underhålla dessa löpande. Detta tillsammans med lite annat har gett oss en mycket välmående Nantucket som har levererat bra på tävlingarna. Han älskar verkligen och få sadeln på ryggen och han blir oerhört målmedveten när han kommer ut på banan inför loppen, han kände sig oslagbar med sin favoritryttare Sofia Adolfsson och dom hade ett bra år 2016.

 

 

Finns det några speciella mål för honom under 2017?

(Mercan) -Först och främst ska vi försöka få tillbaka Nantucket i samma form som förra året, lyckas vi med det finns det många fina lopp att ta sikte mot. Nantucket var i absolut toppform inför SM förra året men vi tvingades avstå pga en lättare skada. Det va riktigt tungt, för Nantucket var i en ruggig form och vi hade siktat på att åka ner till Åby och göra årets lopp. Revansch i år ?

 

Hur ser en ``Vanlig`´ vecka ut för Nantucket?

- Nantucket tränar, äter, sover samt projekterar och rotar som vanligt med allt möjligt i sin stora skogshage.
Finns det något kvar att utveckla för honom?
- Nej vi är nöjda som det är, hälsar Mercan

 

5 snabba med Nantucket:

Morötter-Äpplen
Sommar-Vinter
Skor-Barfota
1640-2140
Hagen-Rakbanan

 

 

 

 

 

Sofia Adolfsson hade ett makalöst år i sadeln under 2016 och förutom dom 7 segrarna som togs med Nantucket så blev det ytterligare 27 segrar i sadeln! 

 Under 2017 så har det änsålänge blivit 13 segrar, och fler lär det bli..Inte minst nu när Nantucket äntligen gör årsdebut! 

 

Du hade under 2016 ett riktigt kanonår i sadeln och har inlett riktigt bra 2017 med, vad är det du tycker ha utvecklat som ryttare som gjort att du kunnat ta ett sådant kliv framåt?


-Jag tycker att jag utvecklat min förmåga att tänka taktiskt och strategiskt under loppets gång, jag tycker att jag har utvecklat min fysisk vilket jag hopps och tror har gjort att jag orkar rida hästarna på ett bättre sätt under hela loppet, sen tror jag framför allt att min framgång beror på att jag fått förtroende att rida riktigt fina hästar
Vad är dina förhoppningar och drömmar inför framtiden?

Drömmar och förhoppningar? 

 

 - Självklart att kunna matcha fjolårets siffror även om de känns ouppnåeligt, jag vill utveckla min ridning och få chansen att rida mer utomlands med lopp i Frankrike som största målet. Jag vill självklart rida de stora loppen under året som elitloppsmonten, ryttar och monte SM.

En annan dröm på kortare sikt är att arbeta i Frankrike hos någon tränare, både för att arbeta som hästskötare och få den yrkeserfarenheten och för att utveckla ridningen och monten. Det skulle vara fantastiskt att få lära sig mer om monten utav de allra bästa, det vore oerhört häftigt att få rida lopp i Frankrike

 

Förebild inom montén?

 

 

En förebild är Åsa Svensson, tycker hon är fantastiskt duktig o får varenda häst att gå bra, rider snyggt, taktiskt. I Frankrike är jag dåligt påläst på vem som rankas som allra duktigast på att rida. Älskar att se montelopp från Frankrike och tycker att det är oerhört lärorikt, man lär sig mkt av att se hur de sitter på hästarna, hur de driver och balanserar  hästarna.

Främsta utmanare 2016?
De finns många ryttare som är oerhört duktiga som jag tror har chansen att ta hem montechampionatet 2017, vem de blir är svårt att säga.

 

 

5 snabba:

Sommar-Vinter
Sadel-Sulky
Löpning-90 Grader
Långa läder-korta läder
Spets-Andra utvändigt


Vi önskar Nantucket,Mercedes och Sofia ett stort lycka till i Olympiamonten på Lördag, där dom även är titelförsvarare!

 

 

 

 « Tillbaka